Per què les escoles més prestigioses confien en l’ús d’uniformes escolars?

12 avantatges que ho expliquen… 

1. Crea cohesió 

Quan tots els estudiants fan servir la mateixa roba a l’escola, el terreny de joc s’equilibra. Qualsevol expectativa sobre què posar-se s’elimina i els nens desenvolupen millor el sentit d’igualtat.

Amb la mateixa vestimenta, els nens de tots els orígens parteixen del mateix punt de partida, sense avantatges. Contràriament, aquells que estudien en col.legis sense uniforme poden sentir-se aïllats, per exemple si els seus pares no volen pagar els estils de roba a la moda que duen alguns Companys de classe.  

Crear un Standard a la indumentària promou la idea de que tots som iguals i que ens hem de centrar en els objectius acadèmics.  

Els nens provenen de diferents orígens i poden identificar immediatament un company dels seu equip per la roba que duen, generant un sentit natural de cohesió, empatia i similitud que es perd si es treuen els uniformes escolars. 

2. Redueix el potencial d’assetjament  

Sense uniformes escolars, creix la possibilitat de que els nens es burlin uns dels altres. Les persones fem servir la roba per a expressar-nos i en aquest sentit els nens no son diferents.  

Malauradament, quan un nen s’expressa de manera diferent als altres, pot crear diferències entre ell i els altres companys, diferències que poden ser aprofitades per falsos líders per a burlar-se i augmentar així la seva influencia sobre la resta del grup. 

 En lloc de generar un sentit de comunitat i igualtat amb l’uniforme escolar, permetre que els nens duguin allò que els hi agrada pot fàcilment generar divisions entre ells. 

3. Millora l’ètica de l’estudi 

Si un nen/a sent que no encaixa al grup, o que no posseix la darrera i millor roba que sí tenen aquells companys als que admira, pot veure’s malmesa la seva confiança. I la confiança en un mateix és fonamental per a crèixer acadèmicament. La introducció de l’uniforme escolar elimina aquest risc de pèrdua de confiança, i afavoreix que el seu fill tingui menys coses de les que preocupar-se i més raons per a sentir-se confiat i amb ganes d’aprendre.  

4. Incrementa la seguretat  

Hi ha aspectes de seguretat importants que sorgeixen quan l’escola no disposa   d’uniformes escolars.  

Per exemple, amb els colors de l’escola en tots els nens, aquests poden ser reconeguts immediatament a distància com a membres d’aquella escola. I a l’inrevés, en una situació en que algú que no és membre de l’escola es troba en el lloc, es pot identificar amb molta facilitat com a algú aliè per la seva manca d’uniforme.  

Per altra banda, en aquells dies fora del recinte escolar, com ara les excursions d’un sol dia, els nens poden identificar-se fàcilment entre la multitud gràcies al seu uniforme. Això pot ser especialment útil quan es realitzen viatges escolars al mateix temps que altres escoles, i a on grans quantitats de nens i nenes es barrejen entre ells.  

5. Crea codis de vestimenta més justos.  

Quan una escola adopta un uniforme, crea un codi de vestimenta simple i estandaritzat. En canvi, quan als nens i nenes se’ls permet dur la roba que a ells els hi agrada, es generen innumerables variacions que fa que les escoles hagin de tenir present quan formulen el codi de vestimenta una llarga llista del que es permet i el que no es permet dur posat a nens i nenes. A més a més, aquests codis de vestimenta tan complexes acostumen a ser més severs amb les nenes, creant per tant una comunitat injusta i desigual. 

A l’implementar un uniforme, les escoles també eviten problemas relacionats amb la modèstia, els símbols ofensius o textes inadeqüats a les samarretes, i eliminen la necessitat que els professors hagin de controlar diariament un codi de vestimenta complexe.  Problemes tots ells aliens als veritables objectius educatius en que hem de centrar la nostra atenció.  

6. Elimina la pressió dels companys 

Els nens acostumen a estar sota alguna forma de pressió de grup. Forma part del seu aprenentatge de vida i els ajuda a explorar com son les relacions interpersonals. Tot i així, algunes d’aquestes pressions poden derivar en malestars o inclús problemes a llarg termini. Adoptar un uniforme escolar pot eliminar una forma de pressió injusta, com és el dessenvolupament d’expectatives per adaptar-se a un grup determinat i la creació de pandilles que no afavoreixen el rendiment escolar. 

7. Prepara per al món exterior 

Els uniformes escolars preparen als nens i nenes a gestionar rutines en escenaris que els aduts ens trobem a la vida laboral i social. Depenent de la situació, s’espera que els adults ens vestim amb determinades etiquetes i codis formals. Les entrevistes per trovar feina són un bon exemple. S’espera que com adults,i en funció de l’entorn laboral, vestim profesionalment i de forma natural. I això és quelcom que el teu fill/a haurà dessenvolupat interiorment gràcies als uniformes escolars.  

8. Matins sense baralles a casa 

Tots sabem que, de dilluns a divendres, els matins a casa poden ser un escenari de “guerra”. Preparar-se per la feina sense haver de preocupar-se també per com li va al seu fill o filla pot semblar un objectiu impossible. Si no disposa d’un uniforme escolar per vestir-se cada matí, trigarà el seu temps en explorar, dubtar, sospesar, canviar, i finalment, decidir què posar-se. I demà torna-hi. Al final, podria restar-li importància a allò veritablement important, com per exemple parlar cinc minuts mentre esmorzen junts sobre com van els seus estudis. 

9. Anticipa la professionalitat adulta 

Alguns estudis indiquen que l’us d’uniformes escolars contribueixen positivament al comportament d’un nen/a a l’escola. El seu uniforme els facilita desenvolupar una espècie d’afinitat automàtica amb l’aprenentatge i la concentració. Un cop se’l posen, el seu estat mental passa a modus “cole”, lloc on s’aprenen coses. D’aquesta manera, es desenvolupa un natural i incipient sentit de professionalitat dins de cada nen i nena. Sentit que afavoreix un major enfocament i aprofitament del temps a l’aula. 

10. Redueix les distraccions  

Les samarretes amb les fotos dels seus personatges preferits, millor pels caps de setmana! 

Els uniformes són una distracció menys durant l’etapa escolar. Quan duen roba que els hi agrada molt, els nens i nenes poden enfocar-se més en el seu món d’oci i diversió que en els seus estudis. Sovint les tendències de la moda o posseir els estils més moderns que veuen als influencers de les xarxes socials, poden convertir-se en la seva prioritat absoluta, a una edat on el sentit crític encara no s’ha desenvolupat prou. Aquest risc ens podria portar una regressió en el progrès acadèmic de l’alumne.  

11. Centrar-se en el caràcter 

Sense uniforme diari, el fons d’armari que fan servir de dilluns a divendres pot acabar definint al seu fill o filla,  en lloc del contingut del seu caràcter. Els nens han de prioritzar el desenvolupament  de la seva personalitat, tenir la confiança de ser qui són i no estar definits per aspectes o coses materials, com ara la roba que duen. 

 Amb un uniforme escolar, el seu fill o filla pot expressar-se de maneres més significatives, fet que ajuda a potenciar la seva creativitat, l’emotivitat, el llenguatge, les seves habilitats relacionals, etc… 

12. Valorar l’esforç que fan els pares 

 Sumat als 11 punts anteriors, no oblidem que també forma part de la seva educació permetre que els nens i nenes s’expressin amb la seva pròpia roba i aprenguin a valorar els bens que els seus pares els hi proporcionen. 

 Fer servir quelcom que ens agrada, també ajuda a generar confiança en qui som.  

 Per tant, desprès de dur el seu uniforme escolar de qualitat durant cinc dies a la setmana, els nens poden dessenvolupar un major sentit d’estima per la roba que duen els caps de setmana. L’agafen amb ganes! 

 Així, els resulta més senzill i intuïtiu valorar l’esforç que suposa per als seus pares el pagament, per exemple, de les seves bambes esportives especials, aquelles que es posaran encantats els Dissabtes i els Diumenges.

 

Què t´ha semblat l’article? Afegiries o trauries alguna avantatge?  Estem desitjant conèixer la teva opinió i petar la xerrada al blog. Si us plau, deixa’ns un comentari aquí sota. 

 Merci! 

 ROSA GARCIA CONFECCIONES 

One thought on “Per què les escoles més prestigioses confien en l’ús d’uniformes escolars?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Proin ullamcorper pretium orci donec necscele risqueleoam massa dolor imper dietnec consequata congue idsem maecenas malesuada faucibus finibus.

Address

Uluwatu Jimbaran ST, 1919 - Bali, Indonesia

call us

+62 212-345-321

email us

deva@mail.com